Kirkon jakaantuminen

TEHTÄVÄ:
Kirkko jakaantui vuonna 1054 Katoliseen ja Ortodoksiseen kirkkoon. Jako on vaikuttanut maailmaan monella tavalla.

Etsi parisi kanssa kartoista 1-5 merkkejä kirkon jakaantumisen vaikutuksista. Kirjoittakaa löytämänne yhteydet tämän blogitekstin kommenttikenttään. Arvioikaa, mistä yhteydet voisivat johtua.













Kartta 1. Euroopassa käytössä olevat kirjoitusjärjestelmät
Sininen = latinalainen
Punainen = кириллица (kyrillinen)
Vihreä = ελληνικά (kreikkalainen
















Kartta 2. Eurooppa kylmän sodan aikana





















Kartta 3. Euroopan uskonnot nykyään
Sininen = Roomalaiskatolinen kirkko
Punainen = Ortodoksinen kirkko
Violetti = Protestanttisuus
Vihreä = Islam


















Kartta 4. Euroopan unionin leviäminen






















Kartta 5. McDonald's-ravintoloiden tiheys

Kommentit

  1. EUssa lännen maat aikaisemmin. Natossa sama. Kyrilliset kielet jääneet itäalueille uskonnon takia. Valtioiden rajat muotoutuneet uskontojen mukaan, yhdessä valtiossa ei ole idän ja lännen uskontoa samaan aikaan valtauskontona. Mäkit enemmän lännessä.

    VastaaPoista
  2. Ensimmäisessä kartassa näkyy kielien jakautuminen: lännessä on latinaa ja idässä kyrillistä, kuten ne olivat idän ja lännen kirkon parissa. Toisessa kartassa sodan osapuolet ovat itä ja länsi. Kolmannessa kartassa nykyiset uskontoalueet jakaantuvat itään ja länteen, jossa on myös uskontoja. Kartassa neljä alkuperäiset EU-jäsenet ovat lännen kirkon alueelta. Viidennessä kartassa mäkkäreitä on vain lännen kirkon alueella. Erot johtuvat kirkkojen jakaantumisesta ja siitä, että niillä oli erilaiset mielipiteet asioista.

    VastaaPoista
  3. McDonald's ravintoloiden tiheys on suurin protestanttisen uskonnon alueilla (Saksa ja Iso-Britannia). Roomalaiskatolilaisella alueella McDonald's-ravintoloita on toiseksi eniten. Ortodoksisen uskon alueilla ravintoloita ei ole juuri ollenkaan.

    Kylmän sodan aikana osapuolten jakautuminen on suunnilleen sama kuin uskontojen, poikkeuksena esimerkiksi Puola

    Euroopan unioni on lähtenyt laajeneaan pääasiassa Roomalaiskatolisilta alueilta. Ortodoksisia maita on liittynyt EU:hun vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tämä on johtunut ehkä poliittisista eroavaisuuksista maiden välillä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti